Toermalijn

Toermalijn is chemisch gezien één van de meest complexe mineralen. De samenstelling is variabel, omdat de verschillende bestanddelen zich kunnen mengen. Hierdoor komt toermalijn in zoveel kleuren voor. De variatie in de samenstelling is uniek in de wereld van mineralen.

De zwarte toermalijn, schörl, is het meest algemeen. Daarnaast bestaat er roze/rode toermalijn, rubelliet genoemd. De groene toermalijn heet verdeliet, de blauwe toermalijn heet indigoliet. Toermalijn die uit meerdere kleuren bestaat, groen met rood, wordt watermeloentoermalijn genoemd.

Toermalijnkristallen zien er vaak uit als lange, in de lengte gegroefde zuilen of zijn naaldvormig. Ze komen veel voor in granieten en pegmatieten.
Ingesloten toermalijnnaalden van schörl in bergkristal wordt met de naam toermalijnkwarts aangeduid.

Toermalijn was al in de Oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Hij werd echter pas in 1703 door Hollanders vanuit Sri Lanka naar West-Europa gebracht. Men noemde de edelsteen ’turmali’ (een Singalees woord) wat zoiets als ’steen met gemengde kleuren’ betekent.

De steen kan door verhitten of wrijven elektrisch geladen worden en papiersnippertjes aantrekken.
Het is geen gemakkelijke steen om te bewerken, de kristallen zijn nogal breekbaar.
Toermalijn wordt vooral toegepast in de elektrotechniek.

Werking

Toermalijn is een intrigerende steen, vooral door de grote verscheidenheid. Alle toermalijnen hebben een groot helend vermogen. Draag de steen op het lichaam.
Om de energiestroom in de meridianen te stimuleren legt u de kristallen met de punt in de stroomrichting. De steen heeft een naar boven gerichte kracht. Draag een toermalijn zo dicht mogelijk bij de plaats waar energie nodig is. Als u moeite heeft met slapen doe de toermalijn dan ’s nachts af om de slaap niet te verstoren.
In de oudheid dacht men dat de steen uit zichzelf oplichtte en een tempel kon verlichten. Toermalijn is een sjamaansteen die bescherming biedt. Alle toermalijnen helpen om negativiteit te verminderen.
Op die plekken in huis waar veel straling voorkomt van apparatuur kunt u toermalijn neerleggen om het effect van de straling te verminderen.

Toermalijn in het algemeen bevordert de concentratie en zorgt ervoor dat de mens in harmonie kan leven met zijn omgeving. Het is een steen die vriendschappen versterkt.
Geeft zelfvertrouwen en levensvreugde.
Toermalijn geeft nieuwe energie bij een burn-out en helpt om stress te verlichten.

 • Hij stabiliseert het hart en de bloedsomloop en versterkt het zenuwstelsel.
 • Helpt bij infecties.
 • Werkt gunstig op de schildklier.
 • Bij duizeligheid kunt u toermalijn gebruiken voor een betere oriëntatie.
 • Bij snurken kunt u een toermalijn onder uw kussen leggen.

 

Elke kleur heeft zijn eigen werking. In geval van nood kan echter ook een andere variëteit worden gebruikt. De gekleurde toermalijnen zijn over het algemeen erg duur in aanschaf.

 • Elbaïet  (meerkleurig, watermeloentoermalijn) helpt om geest, ziel, verstand en lichaam tot een harmonieus geheel te vormen. Deze steen helpt ook om goed te dromen. Stimuleert het immuunsysteem.
 • Indigoliet  (blauw) helpt vrouwen bij depressieve gevoelens tijdens de overgang. Ook maakt deze steen tolerant en verantwoordelijk. Is goed voor nieren en blaas.
 • Verdeliet (groen) brengt levensvreugde en maakt u geduldig, helpt bij verdriet. Goed bij uitputting. Bevordert doorstroming van levensenergie. Helpt bij verstopping en diarree.
 • Rubelliet  (rood, roze) maakt doelgericht, maar u blijft wel flexibel. Deze steen verbetert de energiestroom en bevordert de doorbloeding.
 • Schörl  (zwart) zorgt voor neutraliteit, maakt dat spanningen afnemen en beschermt tegen negatieve gedachten. Zwarte toermalijn kan negativiteit ombuigen in positiviteit.
 • Werkt pijnstillend en ontgiftend. Door het hoge ijzergehalte kan de steen helpen bij bloedarmoede.
 • Leg een zwarte toermalijn bij de computer om de invloed van straling tegen te gaan.

 

Related Articles

Borneolaan 29
6712 BG, Ede

Tel. 0653215909
Email: info@nobelstone.nl
Web: www.nobelstone.nl

Gallery