Pyriet

Pyriet is een kubisch kristalliserende ijzer-zwavelverbinding. Pyriet met volledig gevormde kristallen ontstaat voornamelijk hydrothermaal. De ronde en knolvormige pyriet ontstaat sedimentair in klei en steenkool.

Pyrietzon ontstaat tertiair en heeft een platte concentrische vorm.

Er zitten organische stoffen in, die 250 miljoen jaar geleden bij het ontstaan van steenkool werden afgezet.

Pyriet of zwavelijzererts wordt gevonden in massa’s, in korrels of in kristalvorm. Men gebruikt het om zwavel te verkrijgen. In de steentijd werd pyriet al gebruikt om vuur te maken. Bij het ertegenaan slaan ontstaan vonken. De naam pyriet betekent dan ook vuursteen.

Ook werd de steen gebruikt om spiegels van te maken. Dit werd vooral door de Inca’s gedaan. Tegenwoordig wordt het zwavelzuur verkregen uit pyriet gebruikt bij het maken van o.a. kunstmest en plastic.

Men slijpt de pyriet machinaal tot kleine rozetjes die dan in sieraden gemonteerd worden. De steen wordt om zijn goudglans wel gezet in ringen. Pyriet is bros en vereist wel een voorzichtige bewerking. Door vocht kan het mineraal gemakkelijk oxideren.

Soms worden de losse kristalletjes tot facetstenen of cabochons geslepen en gepolijst en worden dan verkocht als markasiet.
Vanwege de kleur is de bijnaam van pyriet ’goud van de dwaas’. 

Werking

Door de kubusvorm van het pyrietkristal hoort deze steen bij de moderne wereld. Pyriet maakt sterk en helpt prestaties te verhogen.
Pyriet is een steen van de zon. Maar meer met de kracht van de zon dan met de vrolijkheid en luchtigheid ervan. Pyriet is verwarmend.
Leg een stuk pyriet op die plaatsen in huis waar u het meeste bent en waar u tot rust wilt komen.

Pyriet is niet goed voor de huid! Doordat er ook zwavel in pyriet zit kan er soms een uitslag op de huid optreden. Vermengd met zweet wordt zwart ijzersulfiet gevormd en dat irriteert de huid. De steen in een dun katoenen zakje dragen is de beste oplossing.

Oorzaken van bepaalde hindernissen en problemen worden herkend. Pyriet geeft de helderheid om oplossingen voor conflicten te kunnen vinden.
Zelfkennis, openheid, eerlijkheid en vrijheid worden gestimuleerd.
Helpt bij depressieve gevoelens, onrust en angst.

  • Bij onduidelijke ziektebeelden en symptomen. Pyriet verhoogt het weerstandsvermogen en zorgt voor een voorspoedig herstel na ziekte.
  • Helpt bij bloedarmoede en menstruatieklachten.
  • Tegen aandoeningen aan de luchtwegen van allerlei soort.
  • Spraakproblemen verdwijnen.
  • Deze steen sterkt de lever, het zenuwstelsel.

 

Related Articles

Borneolaan 29
6712 BG, Ede

Tel. 0653215909
Email: info@nobelstone.nl
Web: www.nobelstone.nl

Gallery