Opaal

Opaal is een kwarts die een bont kleurenspel kan vertonen. Het mineraal heeft soms slechts één kleur, maar met een geheimzinnige diepe gloed. Een opaal kan kleurloos, wit, zwart, roze, oranje en sterk iriserend zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glas- tot harsachtige glans.

Er bestaan verschillende soorten vaak afhankelijk van kleur, bijvoorbeeld: hyaliet (kleurloos), cacholong (wit), vuuropaal (oranje met parelmoerglans), edelopaal (sterk iriserend), Andes opaal, gyrasol opaal en chrysopaal. Dendriet opaal heeft insluitsels en wordt ook wel merliniet genoemd. Opaliet of opaline is synthetische opaal.

Opaal is meestal doorzichtig of doorschijnend. Als het net gedolven is, is het zachter dan bergkristal.

Blootgesteld aan de lucht wordt het snel hard. Bijzonder is dat opaal veel water bevat. Opaal komt veel voor. Slechts een klein deel is van edelsteenkwaliteit. Opaal kan ontstaan als opvulling van spleten en gaten in een rots, maar ontstaat ook vaak bij de vorming van fossielen.

Werking

Opaal is een beschermende en activerende steen. Het maakt vrolijk, optimistisch, levenslustig, spontaan, origineel, creatief en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft ook een sterke connectie met liefde, passie en (genieten van) seksualiteit en maakt trouw en loyaal. Fysiek stimuleert opaal het zelfgenezend vermogen van het lichaam en werkt zuiverend. Het heeft een positieve werking op het geheugen, ziekte van Parkinson, infecties, koorts en bijnieren.

Naast deze algemene eigenschappen hebben Andes opaal, gyrasol en vuuropaal de volgende aanvullende eigenschappen:

 • Andes Opaal : Is een steen die heel sociaal georiënteerd is. De steen maakt gastvrij, onzelfzuchtig, altruïstisch en hartelijk. Het helpt om verlegenheid, schaamte en remmingen los te laten. Andes opaal is goed voor hartklachten en stimuleert dagdromen.
 • Girasol Opaal : Bevordert innerlijke rust, geeft inzicht in het onderbewuste en helpt tegen spanningen, gezwollen lymfe en andere klachten aan de lymfeklieren.
 • Vuur Opaal : Is een dynamische en vitaliserende steen. Het maakt enthousiast, spontaan, levendig, impulsief, vrolijk en geeft hoop en steun. De steen stimuleert veranderingen, nieuwe ideeën en initiatieven en zet aan tot handelen. Vuuropaal kan opgekropte emoties naar boven laten komen en beschermt tegen gevaar. Fysiek is vuuropaal goed bij energiegebrek en heeft een positieve werking op de geslachtsorganen, nieren, onderrug en onderbuik en darmen.
 • Opaliet : Werkt verlichtend, opbeurend en maakt het hoofd helder. De steen geeft letterlijk en figuurlijk lucht en helpt je om je staande te houden in belastende situaties. Spiritueel helpt het je om goed geaard in een meditatieve toestand te komen. Lichamelijk verwamt opaliet het lichaam, het ontspant en maakt de spieren soepel. De steen heeft een positieve werking op de longen.

 

Opaal kan stemmingswisselingen tijdens menstruatie en overgang stabiliseren.
Is heel goed voor huid, haar, nagels en botten.
Heeft een sterke werking op huid en slijmvliezen.
Kan helpen bij een zeer schilferige huid, zoals bij psoriasis.
Versterkt het immuunsysteem, de lymfecirculatie.
Goed tegen bloedziektes, zoals leukemie, Hodgekin.
Goed voor het hart, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en verlaagt de bloeddruk.
Harmoniseert de verhouding tussen rode en witte bloedlichaampjes, en is goed bij bloedarmoede. 

 • Regelmatig opaal dragen bevordert de eetlust en de spijsvertering. Opaal versterkt met name de werking van de dikke darm.
 • Een opaal onder het hoofdkussen weert nachtmerries en boze dromen.
 • Edelopaal versterkt de zintuigen: ogen, oren, reuk, smaak, gevoel. Edelopaal kan goed gecombineerd worden met andere edelstenen.
 • Boulderopaal is voor een goede doorbloeding, voor gezonde aderen en slagaderen. Heelt alle kwalen die te maken hebben met de bloedsomloop, zoals spataderen, aambeien, aderverkalking.
 • Vuuropaal maakt de overgangen tussen rust en actie gemakkelijker. Duizeligheid door snel opstaan of traplopen vermindert met vuuropaal.
 • Vuuropaal versterkt de bloedsomloop, vooral de slagaderen, en harmoniseert de pompwerking van het hart. Versterkt de spijsvertering, met name de dunne darm. Werkt in op lever, gal, nieren blaas; verbetert daardoor de opname van voedingstoffen en de ontgifting van het lichaam.
 • Wateropaal versterkt alle circulaties, vooral de lymfehuishouding en de waterhuishouding. Goede steen tegen verstopping en diarree. Wateropaal verbetert de doorstroming van energie door meridianen en nadi's.

 

Related Articles

Borneolaan 29
6712 BG, Ede

Tel. 0653215909
Email: info@nobelstone.nl
Web: www.nobelstone.nl

Gallery