Bergkristal

Bevat bergkristal insluitsels van water of lucht dan ontstaat de iriskwarts met bijzondere kleuren. Bergkristal is de zuiverste vorm van kwarts.

De Grieken noemden de steen kristallos, wat helder ijs betekent. Men dacht dat het eeuwig ijs was. Bij onzuiverheden ontstaat de gekleurde vorm, zoals amethist (paars), citrien (geel), rookkwarts (grijs tot zwart) of rozenkwarts (roze). 

Al in de middeleeuwen werden bollen van bergkristal geslepen om de toekomst te voorspellen. De Indianen in Noord-Amerika beschouwen bergkristal als een heilige steen. Hij staat symbool voor het licht op deze aarde. Tegenwoordig wordt bergkristal onder andere gebruikt bij de vervaardiging van lenzen en precisie-instrumenten. Synthetisch bergkristal wordt wel gebruikt in uurwerken.

Rijnkiezel is een gekleurde vorm van bergkristal en verwant aan de opaal. In scheuren in de steen komt soms vloeibaar koolzuur of water voor, wat een mooie schittering oplevert. Het slijpen van rijnkiezel is riskant. Als een scheur geraakt wordt loopt de vloeistof weg en is de regenboogschittering verdwenen. De echte geslepen rijnkiezel is dan ook heel duur.
Bergkristal is goed te slijpen en wordt veel gebruikt voor sieraden en siervoorwerpen.

Werking

Bergkristal is geen knuffelsteen, hij scherpt het bewustzijn. De steen maakt u helder van geest maar werkt zachter dan bijvoorbeeld de amethist. Bergkristal is heel geschikt voor meditatie. U krijgt een heldere kijk op het leven. Gebruik voor meditatie een andere steen dan de steen die u neemt om problemen op te lossen. Bergkristallen nemen namelijk heel sterk energie op en slaan deze op.

In veel culturen wordt een stukje bergkristal op het lichaam gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden. Bergkristal heeft de eigenschap dat het de energie van andere stenen versterkt.

Als u bergkristal wilt dragen kies dan een structuurloze bergkristal uit en geen bergkristalpunt. De energie van het kristal stroomt altijd in de richting van de punt. Draagt u de punt naar beneden dan stroomt ook de energie naar beneden, met als gevolg dat u aan geestkracht verliest en moe in het hoofd wordt.

Enkelpuntig bergkristal wordt gebruikt om zuivere, genezende energie te richten.
Bergkristalgroepen zijn geschikt om vertrekken te zuiveren en om de harmonie te herstellen.
Regenboogkristallen door deze in het licht te draaien worden heel onverwacht alle zeven kleuren van de regenboog zichtbaar. Regenboogkristallen zijn heel goed voor mensen die verdrietig zijn, het maakt ze blijer en geeft nieuwe moed.

Tegen stress en negatieve gedachten voor het inslapen.
Geeft helderheid, verbetering van de waarneming, helderziendheid, vergroting van het herinneringsvermogen.
Met bergkristal kunt u uw eigen standpunt vasthouden en uzelf ontwikkelen op een manier die echt goed voor u is.
Bergkristal geeft kracht en harmoniseert.
Neem een steen mee op reis om heimwee tegen te gaan.
Het is een goede steen voor het opladen van elke ruimte. De steen zorgt voor een goed klimaat binnenshuis en "vreet" electrosmog. In de nabijheid van computers, tv's, radio's, etc. kan hij zelfs donker kleuren. Ontlaad de steen dan dagelijks en leg hem zoveel mogelijk in de zon.

  • Vermindert pijn en doet koorts zakken.
  • Laat zwellingen afnemen, verkoelt en verzacht brandblaren en zonnebrand, helpt bij insectenbeten, stopt kleine bloedingen.
  • Stimuleert de klieractiviteit.
  • Helpt bij een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.
  • Geeft gevoel terug aan koude lichaamsdelen.
  • Helpt bij diarree en braken.

 

Related Articles

Borneolaan 29
6712 BG, Ede

Tel. 0653215909
Email: info@nobelstone.nl
Web: www.nobelstone.nl

Gallery