Agaat

Agaat is een onzuivere variatie van chalcedoon en bestaat uit silicium-oxide. Het ontstaat in holle ruimtes van afkoelend lavagesteente. Op de binnenzijde van deze holtes wordt het agaat laag voor laag afgezet.

De steen vertoont een tekening, vaak zijn dit concentrische banden met een grillig verloop. Deze gekleurde banden en patronen worden veroorzaakt door insluitsels en andere onzuiverheden in de verschillende lagen.

Agaat wordt over het algemeen gevonden in de vorm van knollen. De prachtige tekening van agaat wordt dan ook pas zichtbaar als de knollen worden gespleten. Als de hele holte van de knol is opgevuld, wordt het een amandel genoemd. Wanneer er een holte in het midden achterblijft, noemt men het een geode.
Door de tekening heeft de agaat veel namen, bijvoorbeeld de streepagaat, wolkenagaat, boomagaat of mosagaat.
Omdat agaat poreus is en vocht absorbeert wordt het nogal eens kunstmatig bijgekleurd. Dit is niet echt mooi en doet afbreuk aan de natuurlijke schoonheid van agaat.

De naam agaat komt van het riviertje Achates op Sicilie, waar de steen voor het eerst werd aangetroffen.
Mooi is ook de botswana-agaat. De steen is genoemd naar de vindplaats Botswana in Afrika. Deze soort komt eigenlijk alleen voor op die plek.
Agaat werd in de oudheid gebruikt voor het maken van bijzondere siervoorwerpen en amuletten. Hij werd ook gedragen om de goden te behagen. Men dacht dat de steen bovennatuurlijke krachten had en bescherming gaf.

Verzorging:

eenmaal per maand moet de agaat onder stromend warm water ontladen worden. Leg hem in de zon om op te laden. Door de zon wordt zijn energie intenser.
Agaat is een fascinerende steen. Een mooi geslepen agaatschijf is net een schilderij en u kunt er heerlijk bij wegdromen of fantaseren. Een agaatschijf is erg mooi op de vensterbank of op een andere plek waar de zon of het licht er door heen kan schijnen. Laat hem echter niet te lang in de zon of het felle licht staan, de kleur zal verbleken.

Agaatschijven kunnen worden gebruikt op die plaatsen waar aardstralen een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben. Bovendien zal agaat de stemming in huis harmonischer maken. Agaat wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn beschermende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Een getrommelde steen of agaathanger kunt u altijd bij u dragen.

 • Rode agaat geeft energie
 • Groene agaat geeft groeikracht en ontwikkelingsdrang
 • Gele agaat geeft intuitie
 • Kleurloze agaat geeft aardgebondenheid
 • Zwarte agaat geeft bezinning en concentratie

Sombere mensen kunnen het beste een agaat met een dichte en lichte kern gebruiken. Een rustig gelijnde agaat is heel goed voor mensen die rust zoeken. Kies daarvoor een bruine agaat. Zo'n agaat is ook goed om overactieve kinderen wat te kalmeren. Voor starre mensen is een veelkleurige, grillige agaat goed. Die zal helpen om nieuwe inzichten te verkrijgen.

De botswana-agaat is uitermate geschikt voor baby's en kleine kinderen. Hij bevordert de geestelijk en lichamelijke groei.
Agaat stimuleert het logisch-rationeel denken en zorgt ervoor dat u zich kan concentreren op wat werkelijk belangrijk is. De steen versterkt het zelfbewustzijn en maakt dat u zich vitaler voelt. Hij helpt bij het opbouwen van het zelfvertrouwen. Bij een onrustig gevoel houdt u de agaat regelmatig in uw handen en vervolgens drukt u hem aan uw hart. Bij onrust of verwarring is ook de botswana-agaat heel prettig om te gebruiken.

 • Stilt de koorts, helpt bij infecties, huidaandoeningen, insectensteken en pijn van uiteenlopende aard.
 • Bij hoofdpijn masseert u de pijnlijke plek zachtjes met een getrommelde agaat.
 • De steen helpt bij maagklachten, menstruatieproblemen en krampen.
 • Sterkt het hart en brengt het tot rust.
 • Agaat beschermt het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.
 • Botswana-agaat vermindert pijn bij de bevalling en beschermt de moeder en het pasgeboren kind.
 • Leg een agaat onder uw kussen als u last heeft van slaapwandelen.
 • Agaat zorgt voor een zachte huid, gebruik hiervoor agaatwater.

 

Related Articles

Borneolaan 29
6712 BG, Ede

Tel. 0653215909
Email: info@nobelstone.nl
Web: www.nobelstone.nl

Gallery